a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Veretlenként a rájátszásba!

2020. október 26. - hungarianfootball

Lassacskán véget ér a Divízió I és Divízió II alapszakasza, és az már most biztos, hogy mind a keleti, mind a nyugati csoportból veretlen csapat jut, jutott be az elődöntőbe. Most nézzük meg, mit jelentett ez az elmúlt években a rájátszás szempontjából.

Elsőnek nézzük meg, hogy az élvonalban, a HFL-ben hogy muzsikáltak a veretlen csapatok. 2019-ben a Wolves végzett 5-0-val, az elődöntőben azonban kiesett a Kyiv Capitals ellenében. 2018-ban nem volt veretlen csapat, ekkor a Wolves alapszakasz-győztesként HFL-győztes is tudott lenni. 2017-ben a Steelers végzett 5-0-val, de a döntőben vereséget szenvedett a Cowbells-től. 2016-ban szintén nem volt veretlen csapat (az alapszakasz-győztes Cowbells kikapott a döntőben). 2015-ben a Bratislava Monarchs veretlenül nyerte meg a HFL-t. 2014-ben az alapszakaszt 2 vereséggel megnyerő Wolves kikapott a fináléban a Rebels-től. 2013-ban a Hurricanes 4-0-val zárta az alapszakaszt, és lett utána veretlenül bajnok. 2012-ben a Hurricanes 3-0-val nyerte az alapszakaszt, ám a döntőben súlyos vereségbe szaladt a Wolves ellen. Összességében 8 szezon alatt 5-ször volt veretlen együttes, ebből 2 tudott HFL-t nyerni.

A Divízió I-ben tavaly a Crushers és a Heroes egyaránt 6-0-t hozott az alapszakaszban, össze is futottak a döntőben, melyet a szombathelyiek nyertek meg. 2018-ban a Crushers egyedüli veretlenként (6-0) jutott a döntőbe, és nyerte is meg a másodosztályt. 2017-ben a Fehérvár Enthroners lett veretlen Pannon Bowl győztes, miután 4 alapszakasz- és további 3 középszakasz-mérkőzést, majd a döntőt is sikerrel vívott meg. 2016-ban a Gorillaz 6-0-s alapszakasszal jutott az elődöntőbe, és nyerte meg aztán a playoff 2 találkozóját is. 2015-ben nem volt veretlen csapat, az alapszakaszt 1 vereséggel megnyerő Gorillaz ebben az évben ezüstéremig jutott. 2014-ben a Gorillaz 4-0-val nyerte meg az alapszakaszt, de az elődöntőben kiesett az Újpest ellenében. 2013-ban szintén nem volt veretlen csapat (az újvárosi ezüsthátúak listavezetőként szintén ezüstig jutottak), 2012-ben pedig a Gorillaz veretlenül lett Pannon Bowl győztes. 2011-ben a Gorillaz és a Rebels is 6-0-val zárták az alapszakaszt, de mindkét csapat elvérzett az elődöntőben. 2010-ben és 2009-ben a Wolves lett veretlen bajnok, ahogy 2008-ban is, de ebben az évben a Cowboys is veretlenül jutott a döntőbe. 2007-ben és 2006-ban egyaránt a Sharks és a Gladiators nyerte veretlenül a nyugati és a keleti csoportot, és mindkétszer a győriek hódították el Hungarian Bowl-t, a Gladiators pedig mindkétszer ezüstéremmel vigasztalódott. 2005-ben a Wolves nyert veretlenül. A 15 szezon alatt tehát kétszer fordult elő, hogy nem volt veretlen csapat az alapszakasz végén, de 5-ször megtörtént, hogy két veretlen csapat is rájátszásba került. A veretlen csapatok mérlege: 11 aranyérem, 4 ezüstérem és 3 elődöntő-vereség (ebből abban az 5 évben, amikor két csapat is veretlen maradt, 4-szer ez a két csapat jutott a döntőbe és egyszer mindkettő kiesett).

A Divízió II-ben 2019-ben a Tatabánya Mustangs jutott veretlenül a döntőbe (6-0 + elődöntő), ám ott a Renegades ellenében alulmaradt. A 2018-as szezonban nem volt veretlen csapat az alapszakaszban, a döntőbe így is az alapszakasz két legjobbja jutott be, ahol a Heroes lett a győztes. 2017-ben nyugaton a Crushers, keleten a Tigers végzett 5-0-val, és találkoztak a döntőben (ahol a nyíregyháziak diadalmaskodtak). A 2016-os D2 szezonban az Enthroners és az Eagles 4-0, a Sparks (egy elmaradt meccs miatt) 3-0 mérleggel jutott rájátszásba - a Sparks a wild card körben győzött, az elődöntőben azonban alulmaradt; a döntőbe az Eagles és az Enthroners jutott, ahol a budapestiek szerezték meg az aranyérmet. A 2015-ös alapszakaszban a Gladiators és a Bad Bones teljesített hibátlan mérleggel, és ez a két csapat vívta meg az elődöntőt is, a debreceniek sikerével. 2014-ben a Hurricanes 2. csapata volt veretlen az alapszakasz végén, ám a döntőben a Renegades megtréfálta a hurrikánokat. 2013-ban két veretlen csapat jutott a rájátszásba, mindkettő a döntőbe jutott, ahol a Bulldogs győzött a Rebels 2 ellen. A 2012-es harmadosztály nyugati és keleti csoportjában a Rebels 2 és a Cowboys 2 nem talált legyőzőre, a két csapat szintén a döntőben találkozott, és a Cowboys 2 szerezte meg a Duna Bowlt. 2011-ben a Hurricanes mind az alapszakaszban, mind a rájátszásban veretlenül menetelt. 2010-ben a Divízió II csak alapszakaszból állt, amit a Miskolc Steelers nyert meg 6-0 győzelmi mutatóval. 2009-ben négy csoportra bontották az alapszakaszt, ebből kettőben volt veretlen (Gorillaz és Predators), ez a két csapat győztesen vívta meg a negyedöntőt és az elődöntőt is, a Pannon Bowl győztese pedig a Gorillaz lett. Ebben az évben a Divízió III-ban két veretlen csapat volt az alapszakasz végén, az Újbuda Rebels (aki meg is nyerte a Duna Bowl-t) és a Titans 2, akik viszont az elődöntőben kiestek. A 2008-as Divízió II bajnokságban nyugaton a Predators, keleten a Tigers végzett 5-0-s mérleggel, és találkoztak a győztes elődöntő után a fináléban, ahol a tigrisek diadalmaskodtak. A 2007-es, első Divízió II-es kiírásban 3 csoport volt az alapszakaszban, a Tigers, a Cowboys és a Vipers is 2-0-val nyerték meg azt, majd a három csapat vívott csoportmeccseket egymással, ahol a Cowboys zárt 2-0-val, így került a birtokukba az első Pannon Bowl. Összességében 6 olyan szezon volt a D2-ben, hogy 2 veretlen csapat volt az alapszakasz végén, és mind a 6 alkalommal a döntőben találkoztak is (a D3-ban további 1, de ott nem találkoztak a fináléban), volt 2 olyan év, amikor 3 veretlen csapat is akadt, itt is két veretlen döntőzött (ha a 2007-es utolsó fordulót döntőnek nevezzük ki). Egy veretlen csapat 4 alapszakasz végén maradt, ebből egyszer nem rendeztek rájátszást, a másik 3-ból 1 arany és 2 ezüst született szezon végére. És egy olyan kiírás volt, amikor az alapszakaszban nem volt veretlen.

Idén az már biztos, hogy a Divízió I-ben a Sharks és a Wolves 2 veretlenül jutott az elődöntőbe, ahogy az is, hogy a Divízió II-ben is két veretlen nyeri meg a két csoportot, nyugaton a Rangers, keleten pedig a Guardians-Heroes győztese. A história alapján azt mondhatjuk, hogy a HFL-ben annyira nem meggyőző a veretlenek eredménysora, de a Divízió I-II során elég jó ómen a veretlenség, és azokban az években, amikor volt 2 (vagy 3) veretlen csapat, 13-ból 12 esetben ez a két csapat játszotta a finálét, és csak a 2011-es Divízió I a kakukktojás, ahol mindkét csapat elhasalt. (A Divízió III-mal bővítve pedig 14-ből 12 a mérleg.) További jó hír a veretleneknek, hogy az a Renegades, aki kétszer is elhalászta veretlen ellenfele elől a Duna Bowl-t, idén nem jutott a rájátszásba. Mindezek ellenére az elődöntőket nem érdemes kihagyni, hisz ilyen szezont, mint a 2020-as, még nem rendeztek, így a rájátszás is tartogathat soha nem látott fordulatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr2716257764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása