a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Miről döntenek a Divízió I eheti meccsei?

2020. október 06. - hungarianfootball

A COVID-19 járvány alaposan megtépázta az idei futballszezont. A tavaszi szezon kukában landolt, ősszel nem indult HFL, és végül a 8 csapatos Divízió I is hatcsapatos lett. A hat csapat nyugati és keleti csoportra lett osztva, és mindenki 3 meccset játszik: egy hazai és egy vendég meccs a saját csoportján belül, és egy harmadik meccs a másik csoportból.

A bajnoki sorsolás alapján eddig lejátszottak két nyugati és egy keleti csoportmeccset (keleten a második találkozó, a Steelers-Wolves elmaradt). Így jutottunk el mostanáig, amikor a nyugati Gorillaz a keleti Gladiators otthonába látogat, míg a nyugati Sharks fogadja a keleti Steelers együttesét. Két merőben ellentétes meccs (két 0-1-es az első meccsen, egy 1-0-s a 0-0-s ellen a másikon), így felmerül a kérdés, kinek mit jelent ez a találkozó a rájátszásba jutás szempontjából.

tabella_d1_1.png

Kezdjük ezt egy kis számolgatással: mindkét csoporton belül összesen 3 mérkőzést rendeznek, így csak a csoporton belüli találkozók után kétféle kimenetel lehet: a) körbeverés történik, ekkor mindhárom csapat 1 győzelemmel és 1 vereséggel áll, vagy b) egy 2-0, egy 1-1 és egy 0-2 mérlegű együttes lesz.

A b) szcenárió nagyon egyszerű: ebben az esetben a csapatok harmadik, csoporton kívüli meccse semmit nem befolyásol, a három csapat attól helyzete nem változhat meg – hisz azonos mérleg esetén az egymás elleni mutató nem fordíthatja meg a sorrendet.

Az a) szcenárió jóval komplikáltabb, ebben az esetben a csoportközi meccs döntő jelentőséggel bír, hisz a hármas holtversenyről elmozdíthatja a csapatokat. Itt attól függően, hogy a 3 meccs milyen kimenettel végződik, bármilyen végső sorrend elképzelhető: akár az is, hogy egy csoport minden tagja 1-2-vel végez, így 1 győzelem ér csoportgyőzelmet (és a három csapat között pontkülönbség dönt), vagy mindhárom 2-1-gyel zár, és valaki 2 győzelemmel is búcsúzik a szezon további részétől.

Eddig a nyugati csoportban a Sharks legyőzte a Crushers együttesét, míg a Crushers győzött a Gorillaz ellen. Ergo ha a Gorillaz (az utolsó játéknapon, október 25-én) legyőzi a cápákat, kialakul az a) forgatókönyv, és ekkor a mostani DEAC elleni meccs felértékelődik, és ekkor a Sharks Steelers elleni eredménye is fontos lesz majd a végelszámoláskor. Ha azonban a Sharks meg tudja verni a gorillákat, akkor a Sharks biztos csoportgyőztes a miskolciak elleni eredménytől függetlenül, és a Gorillaz esetleges Gladiators elleni győzelme sem ér playoff-pozíciót.

Keleten ha nem marad el a 18-ára halasztott meccs, és a Wolves győzött volna, akkor ott már a b) szcenárió életbe is lépett volna, így ebben az esetben a Gladiators és a Steelers is tét nélkül játszott volna most. Ha a Steelers nyert volna, akkor hasonlóan állnánk, mint nyugaton. Viszont így ahhoz, hogy a hétvége eredményei keleten később fontosak legyenek, az kell, hogy a Steelers legyőzze majd a farkasokat, és az is, hogy a Debrecen győzzön a Miskolc ellen.

Eddig tartott az objektív helyzetjelentés, szubjektív oldalról azt mondanánk, hogy mi egyik csoportban sem tennénk nagy téteket arra, hogy kialakul az a) opcióban felvázolt körbeverés, így a helyezések szempontjából a hétvégi meccsek tét nélküliek. Ettől még mind a négy csapatnak fontos a találkozó, már csak azért is, mert hárman még nem nyertek idén, és 2020 nem az az év, amikor sok alkalom nyílik egy győzelemre – sőt, akár egy jó meccsre. Szóval nem ajánljuk, hogy a csekélyebb tét miatt bárki is kihagyja a meccseket.

De azért van itt egy kis apróság: ha a Sharks nyer, a Gorillaz viszont nem, akkor a győriek matematikailag bebiztosítják a csoportgyőzelmet, a Gorillaz pedig biztos csoportutolsó lesz, a két csapat egymás elleni meccsétől és a Crushers-Wolves eredményétől egyaránt függetlenül. Hogy miért? ha a Sharks nyer a Gorillaz ellen, azt már felvázoltuk, ha a Gorillaz nyer, akkor a Sharks 2-1-gyel, ők pedig 1-2-vel fognak állni. A Crushers harmadik meccsén ha nyer, a Sharks akkor is egymás elleni győzelemmel előttük marad, de ha kikap, a Gorillaz ellen még mindig jobb szintén az egymás elleni miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr3416230046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása