a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Crushers logó - koncepcióterv

2020. február 07. - hungarianfootball

Az NBA Szombathely Crushers csapata a 2020-as évtől új logót használ, és ennek apropóján a Hungarian Football csapata is összeült, hogy ötleteljen, és egy alternatív megoldással álljon elő, melyet ezúton szeretnénk bemutatni.

Előzmények

A szombathelyi amerikaifutball 2006-ban kezdett szárnyat bontogatni, méghozzá a Savaria Raptors nevezetű formációval. Nagy bánatunkra ehhez az alakulathoz nem sikerült historikus logót társítanunk, de ez valószínűleg nem meglepő, ugyanis még abban az évben megalakult a Szombathely Fighters csapata, melybe a raptorok bele is olvadtak. A Fighters a 2008-as évben a Divízió II résztvevője volt. A csapat narancs-fekete színvilágot vett fel, hazai meze fekete volt narancs ujjrésszel, vendégmeze fehér volt. A csapat logója pedig így festett:

szhf.jpg

A csapat 2009-ben a Haladás VSE szakosztálya lett, így felvette a zöld-fehér színvilágot. Csapatnévként a Haladás Crushers nevet ismerhettük meg. A csapat hivatalosan a Haladás logóját használta, illetve rövid időre megismerhettük az alábbi logót is:

Aztán hamarosan megismerhettük azt a logót, melyet legtöbben "a" Crushers-logóként ismerünk, melyet a legtöbben egyben a Chicago Bears logójaként azonosítanak be, és amit 2019-ig használt is a csapat:

Koncepció

A Hungarian Football az új Crushers-logó koncepciójához bizonyos alapelveket fektetett le, mely alapján elindult a tervezés:

  • a Crushers imént felvázolt hagyományaihoz, értékeihez illeszkedjen az új logó
  • a Crushers zöld-fehér színvilágához legfeljebb árnyalat-szinten szabad hozzányúlni
  • lehetőség szerint jelenjen meg Szombathely városára vagy Vas megyére utaló motívum
  • egyedi legyen, ne más csapatok (más sportágak) által használt embléma legyen újrahasznosítva
  • legyen egyszerű, sapkára, pólóra, sisakra, mezre, bögrére könnyen nyomtatható (vagy könnyen tetoválható)
  • ezáltal legyen könnyen és egyértelműen felismerhető, beazonosítható
  • színesben, fekete-fehéren, ill. világos, sötét vagy egyéb háttéren is használható legyen

A fenti kritériumok közül a 3. ponton keresztül indult a tervezés menete. Mivel Szombathely városának jelképrendszerében nem találtunk könnyen adaptálható motívumot, Vas megyére kiterjesztettük a keresést, mely annál is inkább jogos, mert a Crushers - számos más csapathoz hasonlóan - a megye számos településének pályáját kénytelen volt már használatba venni.

Az egykori Vas vármegye címere a következőképpen néz ki - ezt vette át Vas megye jelenlegi címere is:

A megye címerállata egy strucc, mely egy vaspatkót tart a csőrében. Ez a szimbólum az ókor óta az erőt jelképezi, és ez az alapja Vas vármegye címerének is. (Bővebben: https://www.nyugat.hu/cikk/vas_megye_cimer_madar) A strucc szerepeltetéséről hamar letettünk, azonban a vaspatkó motívuma megragadta a fantáziánkat.

Megvalósítás

Az új logó alapjául a patkót szántuk. Formája alapján elforgatva egy C-betűt képes formázni, ezáltal kapcsolatot teremtve a Crushers csapatával, illetve a jelenlegi logóval. Emellett mindenképpen kerülendőnek gondoltuk, hogy a Colts logója kerüljön felhasználásra. Megvalósításában igyekeztünk a korábbi logóhoz a lehető legjobban hasonlító formavilág megteremtésére, egy olyan logó formájában, ami akkor is működik, ha a logóban csupán egy C betűt látunk, és akkor is, ha látjuk benne a patkót is; egy olyan logóban, mely egyből eszünkbe juttatja a régi logón keresztül a Crushers csapatát, ám ami nem juttatja eszünkbe Chicagot.

Mindezek alapján a következő logót terveztük:

 

A jelenlegi dizájnhoz kötődés miatt a fehér-fekete körvonalazást megtartottuk, ez vizuálisan erős, emellett a csapat fehér vendégmezéhez, nadrágjához és sisakjához is passzol.

A sisakdizájn természetesen maradna a jelenlegi, de nagyon szívesen megnéznénk a csapatot zöld sisakban is:

A zöld színárnyalatán enyhén állítottunk. Azt fontosnak tartjuk, hogy amíg eddig a zöld mindenféle árnyalatában játszott a logó, a honlap, a mez, a Facebook-poszok, a plakátok, ehelyett érdemes lenne egy mellett letenni a voksot, és azt használni - mivel a mez a legnehezebben cserélhető, ahhoz lenne érdemes közelíteni a "franchise-színt".

Szintén nincs jól bejáratott wordmark és betűtípus a csapat életében - bár a mezen is megjelenő betű néha más promóciós anyagban is visszaköszön. Ehhez hasonló, kicsit dinamikusabb megoldást gondolnánk használni, mely az Ohio State Buckeyes-től lett kölcsönözve.

Az új logó

A történelmi hűség kedvéért álljon itt a 2020-tól használatos új Crushers-logó is:

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr9615464384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása