a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Welcome back!

Szakács Kristóf blogja #5

2020. március 25. - hungarianfootball

Mit is lehet írni a jelenlegi helyzeteben, amikor a világ hirtelen a feje tetejére állt?
A legtöbb sporteseményt a világon felfüggesztették és ez alól sajnos az amerikai futball sem kivétel. Európa szerte elhalasztották a bajnokságok kezdési időpontjait bizonytalan időpontra (A GFL-t például május végén szeretnék elkezdeni, 5 héttel az eredetileg tervezett rajthoz képest), valamint Svájcban és Franciaországban fel is függesztették őket az idei évre. Az import játékosok élete is drasztikusan megváltozik, hiszen a jelenleg érvényben lévő utazási tilalmak mellett nem lehet más országba költözni.

afi-2020-europe-coronavirus-update.jpg

Ez egy teljesen új helyzet, amire még nem volt példa életem során, hogy ilyen szintű korlátozásokat kelljen bevezetni egy adott helyzet miatt, így még én is csak próbálom kitapasztalni, hogy mi is az ideális napirend, amivel az ember szinten tudja tartani fizikai, és talán ami még fontosabb, mentális állapotát.
Kezdjük a fizikaival. Mivel a konditermek, kültéri kondi parkok jelentős része bezárt ÉS HA NYITVA IS VANNAK, HATÁROZOTTAN JAVASLOM/KÉREM, HOGY NE LÁTOGASSÁTOK ŐKET ezért otthon kell megoldani az edzéseket. A jelenlegi helyzetben senki ne akarjon keménykedni és csak azért is megmutatni, hogy márpedig ő nem fél a járványtól és azért is elmegy konditerembe, akkor vagy kemény, ha otthon maradsz �
Szeretném kiemelni, hogy nincs fitnesz edzői végzettségem, emiatt nem is szeretnék komolyan belefolyni abba, hogy milyen gyakorlatokat végezzetek otthon!!!!, mindenki maga találja meg azt, ami neki megfelelő. Ez posztoktól, életkortól és körülményektől is jelentősen függ. Jelenleg én a kertben tudok koordinációs edzéseket végezni (létra, cone-drills), valamint TRX és saját súllyal végzett edzésekkel próbálom, ha nem is növelni, de szinten tartani az izomzatomat. Az otthoni edzésekkel kapcsolatban szerencsére kiváló videókat lehet találni a TeCsöveden (YouTube), így javaslom, hogy bátran merítsetek onnan ihletet. Nekem az egyik ilyen kihívás, amit mindenképp szeretnék teljesíteni a Bring Sally up fekvőtámasz kihívás (look it up!)

stuyfootball-bg01.jpg
A mentális egészség megőrzése. Szerintem ez a nehezebb kérdés, hiszen az izolációs időszak alatt le kell mondani a csapattársakkal és barátokkal való találkozásról. Import karrierem során sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy egyedül voltam vagy úgymond program nélkül maradtam akár több napra is, elmondom, hogy nekem mik segítettek átvészelni ezeket az időszakokat.
Mivel a legtöbb bajnokság mostanában kezdődött volna minden játékos már tűkön ülve várta a hosszú téli alapozás (már ahol volt :D) és számtalan Indi, Boksz-pass skelly után, hogy tétmeccseket játsszon. Érthető a csalódottság, hogy bizonytalan ideig erre nincs lehetőség. A pozitívum, hogy van idő megtanulni a playbookot. (Tedd szívedre a kezed, nem tudod annyira, amennyire kéne). Készíthetsz teszteket, ha úgy érzed már nincsenek előtted homályos részek, vedd elő a paprít, ceruzát és rajzold le az összeset segítség nélkül. (ne csak a saját posztodat, azt mindenki tudja jobb esetben). Furán hangozhat, de Maddenezz. Amikor kiválasztod a playt ott pontosan le van rajzolva, hogy kinek hol a helye és mit jelent az adott zóna felelősség. Főleg védőknek hasznos szerintem, mert mindegy, hogy mi a play neve a csapatodnál Cover 3 az Cover 3 marad névtől függetlenül.
Nézd kedvenc játékosaid és próbáld meg elsajátítani a lábmunkát, valamint kiváló elemző videókat is találsz, arról, hogy egy adott szituációban milyen kulcsokat kell olvasni.
Ismerd meg a családodat! (jééé az öcsém már nem általánosba jár? A feleségem/barátnőm 2 éve új munkahelyen van? Amúgy meg mióta van kutyánk?)
Videochatelj csapattársaiddal és akár közösen is átvehetitek a playbookot. Ha valami nem világos bosszanthatod edzőidet is hívásokkal (félreértések elkerülése végett ne munkahelyi kérdésekkel, almás pite receptjével vagy a másodfokú egyenlet megoldó képletével) és biztosan szívesen segítenek, sőt még halkan jegyzem meg jó pontokat is szerezhetsz azzal, hogy foglalkozol a témával. Olvass! Könyveket is ne csak a TD magazint. A mentális állapot karbantartása legalább olyan fontos, mint a fizikai ezt ne feledd! Amennyiben nagyon unatkozol, az Instagramomon naponta új általam viccesnek vélt videóval jelentkezem unalom ölésnek :D

A végére annyit írnék, hogy mindenki számára megterhelő időszakot élünk és még fogunk is egy darabig sajnos. A sportolók számára talán még kicsit megterhelőbb is, hiszen edzeni home-office jelleggel nehéz. Ennek ellenére kérlek benneteket, hogy maradjatok otthon, amennyiben ez lehetséges. Tartsátok be a rendeleteket, még akkor is, ha nem értetek velük egyet.

Jelenleg egy nagy csapat az emberiség és egy meccset játszik az egész világ és ahogy azt megtanultuk az utolsó sípszóig játszunk, előtte nem állunk meg vagy adjuk fel, valamint csapattársainkat soha nem hagyjuk cserben.

Kitartást mindenkinek és vigyázzatok magatokra és egymásra.

Ps.: Amúgy a rehabom rendben ment, 5 hónap után újra sportolásra alkalmasnak nyilvánítottak � 

72242291_10157797245422369_6210973015862149120_o_crop.jpg

insta.: the_only_bartheee

fotó forrás: Tarnai Zoltán / https://www.facebook.com/budapestwolves/photos/a.10157797244682369/10157797245412369/?type=3&theater

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr1615557562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása