a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Az a bizonyos playoff-tapasztalat

2020. november 09. - hungarianfootball

Ezen a hétvégén van a bajnoki mindkét osztályában az elődöntő kiírva. Erre egy visszaemlékező írással készültünk. Orbán Viktor mai bejelentése miatt elképzelhető, hogy ennyi marad az egészből, a visszaemlékezés, és ezek a találkozók – melyek korábban soha nem történtek meg – idén sem lesznek megrendezve.

Divízió I

d12020.png

Győr Sharks

A győri csapat nyolc éven át küzdött a HFL-ben anélkül, hogy egyetlen rájátszásmérkőzést is játszott volna – az elképesztő sorozat tavaly szakadt meg, amikor már a nevezés beadásával teljesült a hőn áhított álom. Végül az alapszakasz 5. helyét sikerült elcsípni, és egy wild card vereség jutott ki a cápáknak.

A HFL előtti időszakban a Sharks sokkal eredményesebbnek bizonyult: 2005 és 2009 között minden Divízió I-es szezonban elődöntőt játszott a csapat, háromszor a döntőbe is bejutottak, és ebből kétszer meg is nyerték a Hungarian Bowl-t.

Miskolc Steelers

A miskolci csapat 2016 óta minden évben a rájátszás résztvevője. Ennek első 3 évében egyaránt biztosította a hazai pálya előnyét is a HFL elődöntőiben – és mindháromszor nyert is. Tavaly is sikerült bejutni a rájátszásba, bár ehhez nagy teljesítményre nem volt szükség, 0-5-ös alapszakasszal sikerült a mutatvány. A HFL wild card körében aztán egylabdás meccsen kaptak ki a későbbi bajnok Fehérvár otthonában.

Az ötéves sorozat előtt 2014-ben a Divízió I döntőjébe jutott a Steelers, emellett 2008-ban egy elődöntő vereség a miskolciak mérlege – 2010-ben, amikor a csapat megnyerte a Divízió II alapszakaszát, nem rendeztek rájátszást.

A Sharks és a Steelers soha nem találkozott a rájátszásban.

Budapest Wolves II

A farkasok második számú csapata nem számít különösebben sikeres playoff-csapatnak: az elmúlt 10 szezonban (melyből 7-szer indult a csapat) egyedül egyszer, 2013-ban jutottak el a harmadosztály wild card körében, ott hazai pályán kikaptak a Bad Bones-tól.

A kétezres években a W2 három elődöntőt is játszott: 2006-ban és 2007-ben az élvonalban (előbb a Sharks, majd a Gladiators ellen), 2009-ben a Divízió III-ban (a Rebels ellen), de soha nem jutottak a döntőbe.

A W1 csapat ennél sokkal termékenyebb volt, az elmúlt három HFL-szezonban egyaránt bejutottak az elődöntőbe (két vereség, és egy későbbi bajnoki cím lett ebből a mérleg), 2016-ban viszont az első csapat sem jutott rájátszásba.

NBA Crushers

A zúzók 2016 óta állandó résztvevői a rájátszásoknak. Az elmúlt három évben minden alapszakasz-meccset megnyertek, és a rájátszásban is csak a 2017-es Duna Bowl során találtak legyőzőre. A csapat így a Divízió I kétszeres címvédőjeként várja az elődöntőt. 2016-ban még csak egy alapszakasz 5. helyre volt jó a csapat a harmadosztályban, de a wild cardra ez is elég volt, ahonnan tovább is jutottak, és az elődöntőben estek ki. 2015-ben a Crushers nem indult a bajnokságban, 2014-ben 6. hellyel a negyeddöntőig jutottak el, azelőtt pedig 5. hely után a wild card volt a végállomás.

Utoljára 2012-ben volt olyan év, amikor elindult a Crushers, és lemaradt a playoffról. 2011-ben az alapszakasz 2. helyéről jutottka elődöntőbe, de kikaptak a Bulldogstól. 2010-ben szintén nem indultak, 2009-ben a Divízió III rájátszásáról épp lemaradtak, a debütáló 2008-as szezonban nyeretlenek voltak.

A Wolves egyik csapatával sem játszott a Crushers ellen a rájátszásban.

Divízió II

d22020.png

VSD Rangers

A dunakeszi csapat 2019-ben – épp a Guardians csapatát megelőzve – jutott a Divízió II elődöntőjébe, ahol 45-0 arányú vereségbe szaladt bele a Mustangs otthonában. A debütáló 2018-as szezont 2-4-es mérleggel a 7. helyen zárták.

Eger Heroes

Az egriek zsinórban a hatodik szezonban vesznek részt a rájátszásban, ez a leghosszabb aktív sorozat az összes csapatot figyelembe véve. Az évek során változatos minta alakult ki: 2015-ben a Divízió I-ben, 2018-ban a Divízió II-ben lettek bajnokok, 2019-ben a Divízió I-ben győztes elődöntő után vereséget szenvedtek a döntőben, 2016-ban és 2017-ben, a két HFL-szezonban egyaránt az elődöntőben estek ki a hősök.

Az ezt megelőző 9 szezon kevésbé volt mozgalmas az alapszakasz leteltével: egyedül 2013-ban jutott ezen túl az egri csapat, de a wild card körben a Tata Mustangs egyből kiejtette őket. Ez lesz a csapat 10. playoff-meccse, eddig 5 győzelem és 4 vereség a mérlegük.

A két csapat nem találkozott még a rájátszásban.

CFS Guardians

Az őrzők első playoff-mérkőzésükre készülnek, miután tavaly, a debütáló szezonban éppen lemaradtak az elődöntőről. A korábbi szegedi csapat, a Bats 2009-ben indult a Divízió III-ban, de ők sem jutottak el a rájátszásig. A csongrádiak históriájában csak arána-kupák szerepelnek, illetve a Békéscsaba Raptors csapatának kölcsönadott játékosok (pl. a Németh testvérek) 2011-ben Divízió I döntőt is játszhattak.

Tatabánya Mustangs

A Mustangs csapata zsinórban negyedszer jutott a rájátszásba – mióta a Divízió II tagja, mindig sikerült ez nekik. Szépen fokozatosan lépdeltek felfele, először egy negyeddöntő, aztán az elődöntő, majd a döntő volt a végállomás.

Igazából már 2016-ban is volt posztszezon-meccse a musztángoknak: akkor a Divízió I-ben maradásért kellett osztályozót játszani, melyen az Enthroners bizonyult jobbnak.

A tatai évek alatt 2011 és 2014 között zsinórban 4 playoff szerepel a históriában: két negyeddöntő és két elődöntő volt a végállomás; 1-1 a Divízió I-ben illetve II-ben.

A Guardians és a Mustangs sem játszott még a rájátszásban egymással.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr7816279128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása