a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

BREAKING: Budapest Pets néven egyesül az 5 budapesti amerikai futball csapat

2019. április 01. - hungarianfootball

A Wolves, a Cowbells, az Eagles, a Titans és a Bulldogs a hétvégén szándéknyilatkozatot készített, hogy a 2019-es őszi szezontól kezdve a budapesti csapatok egyesített erővel induljanak a megmérettetésekben. Az új csapat alapítását hivatalosan április 4-én, a Wolves alapításának 15. évfordulóján fogják írásba foglalni. Az idei bajnokságban még külön indulnak a csapatok.

pets.png

A szándéknyilatkozat kitér arra, hogy szükségszerű lépésnek tartották a csapatok, hogy amennyiben szintet akar lépni a budapesti és a magyar amerikai futball, akkor az együttműködés új szintjére kell lépni. Ebben legjobb példa a Wrocław Panthers csapata, akik 2013-ban jöttek létre a helyi Giants és Devils egyesüléséből. Előbbi kétszeres, utóbbi egyszeres lengyel bajnok volt, és az egyesülést követően 5 év alatt 39-3-as győzelmi mutatót tudnak magukénak. 2018-ban kiváltak a lengyel szövetség égisze alól, és az új LFA nevű lengyel bajnokságban már kifejezetten kritériumként került megfogalmazásra: egy város egy csapatot nevezhet.

Természetesen nem ez az egyetlen minta, mely a Budapest Pets alapításához vezetett, hisz például a Titans is a Black Knights és a Giants; a Cowbells pedig a Cowboys és a Rebels fúziójából jött létre, de az ilyen szintű kooperációban a lengyelek jártak elöl. Ám a jó példa mellett az igazi nagy lökést a válogatott program adta: most már évről évre minden ősszel tanúbizonyságát láthatjuk, hogy az egyesített csapat mire képes. Ugyan a válogatott nem csak budapestiekből áll, de azért a túlzás nélkül állítható, hogy a válogatott vázát a Cowbells és a Wolves csapatai adják.

És képzeljük csak el: a válogatottból kivesszük a vidéki játékosokat, hozzáadjuk az 5 csapat hazai szinten szinte kimeríthetetlennek mondható hátországát, hozzáadjuk, hogy egész évben együtt készülnek, és hozzáadjuk, hogy adott esetben 2-2 importjátékos is csatlakozhat a csapathoz. Ha ezt elképzeltük, játékerőben egyből az AFL szintjét kapjuk meg.

A Pets nem is titkolt célja ennek elérése: a Wolves jogán 2020-ban feltehetően az osztrák Divízió 2-ben indulhatna a csapat, és onnan leghamarabb 2 év alatt lenne elérhető az AFL. Amíg odáig eljutnak, a legnívósabb sorozat a „nagy” CEFL lenne, ahol idén pl. a Swarco Raiders, vagy épp a már említett Panthers is játszik.

Ám a nyilatkozat külön kiemeli: az AFL nem a cél. A Pets célja, hogy egy olyan szervezetet működtessen, ahol stabilan megtalálja a helyét az is, aki heti 5 napot edzene, és az is, aki nem tudja vállalni, hogy a jelenleginél többet tegyen be. Az is, aki AFL szinten focizna, az is, aki HFL szinten van, az is, aki Divízió I szinten tart, és aki Divízió II szinten áll. Ha ez teljesül, az AFL természetes következmény; ha nem teljesül, akkor feltehetően legfeljebb egy egyszeri kaland lenne. Mert ne legyenek kétségeink: az 5 csapat felnőtt játékosainak azért jó része jelenleg is teljesítőképessége határán van, és sokan vannak, akik akár a munkájuk, akár a magánéletük, akár egyéb okok miatt nem tudnak vállalni hosszabb távon egy AFL-hez szükséges edzésprogramot. Úgyhogy a mesterterv úgy számol, hogy HFL sem maradna budapesti csapat nélkül hosszabb távon sem, de úgy is számol, hogy lesz elég játékos, aki az AFL-ért itthon még nem látott áldozatokat hoz.

Ami pedig az ehhez szükséges hátteret érinti: a közlemény ebben a tekintetben titokzatos marad, ám annyit meglebegtet, hogy ilyen fejszébe nem vágná magát az 5 egyesület, ha ne érezné biztosnak, hogy az anyagi és infrastrukturális háttér adott lesz. Mivel az idei HFL-ben még a csapatok külön játszanak, az elkövetkezendő fél év során ezen háttér gatyába rázása, új szponzorok és stratégiai partnerek megkeresése és az új csapat edzői gárdájának felállítása kezdődik, hogy az utánpótlás-szezon során már be tudjon mutatkozni az egyesített Pets.

budafcknpets.jpg

Mi mindehhez nagyon sok sikert kívánunk, kedves olvasóinktól pedig egy megosztást, hogy minél több emberhez eljusson ez a remek hír!

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr5314730529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása