a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Az összetartozásról

2021. június 25. - hungarianfootball

A tegnapi nap folyamán a Hungarian Football oldalon egy grafika jelent meg, melyről kicsit szeretnénk bővebben állást foglalni. A kép a hazai amerikaifutball-csapatok által használt színekből és a csapatok logóiból állt – ilyesmi grafikánk volt már sok. Amitől ez más, hogy a csapatok színeit sorba rendeztük színspektrum szerint.

rainbow3.png

Miért is tettünk ilyet, és mit is akartunk ezzel ábrázolni? Nos, szűk értelemben a 25 magyar csapat összetartozását. Hogy mind ugyanolyanok vagyunk, mind szeretjük a focit. És hogy eközben mind másak is vagyunk. És hogy így is milyen sokszínűek vagyunk (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt). Van fekete csapatunk, szürke, piros, arany, zöld, kék, lila. Kisvárosi, nagyvárosi, erősebb és gyengébb, felnőtt és utánpótlás. Különbözőek vagyunk. De a különbözőség nem elválaszt minket, hanem érdekesebbé tesz minket, érdekesebbé teszi a futballt.

Azt is szeretnénk még mindig a focival példálózva hangsúlyozni, hogy a színekhez tartozás nem szabad, hogy elválasszon egymástól. Lehet szeretni egymást, és lehet gyűlölni is, miért is ne, de csak azért, mert én piros vagyok, a másik meg a kék csapatba tartozik, vagy nekik drukkol, még ne utáljuk. Utáljuk azért, ha egy seggfej bohócnak tartjuk, akkor is, ha kék és akkor is, ha sárga.

És ugyanezt a fociról általánosságba ültetve is igaznak gondoljuk. Az asszociáció nem véletlen, nagyon is szándékos. De az analógia, melyet a focival kapcsolatban a többség nem gondol problémásnak, nem fog fel morális vagy társadalmi kérdésnek, és főleg nem vesz politikai üzenetnek, a szivárvány színeivel vizualizálva egyből azzá válik. Az ügy fonákja, hogy az a kép, ami az összetartozást hirdeti, válik maga a széthúzás eszközévé.

Amikor kitettük a posztot, számítottunk rá, hogy csapatok tiltakoznak majd az ellen, hogy ilyen posztban megjelenjenek, ahogy negatív kommentekre is. Természetesen ehhez mindenkinek joga van, a sokszínűség része. Ami viszont szerintünk problémás, hogy mindez politikai témává lett. Miközben az összetartozás és a sokszínűség – akár a fociban, akár szélesebb körben – nem szabadna, hogy az legyen. Nem szabadna, hogy közös szimbólumok (Árpád-sáv, kokárda, szivárvány stb.) váljanak politikai termékké, és használatuk nemhogy politikai véleménynyilvánítás legyen, hanem kifejezetten politikai oldalhoz tartozást szimbolizáljon. Mintha amúgy valakinek ne lehetne bizonyos kérdésekben narancsos, más kérdésekben kék, piros, zöld vagy bármilyen színű véleménye.

Erről nyilván nem a csapatok tehetnek, és ők – nem csak és nem is elsősorban az amerikai foci esetén – ebben érzékenyek is, hisz sok csapat létezése is függ a politikától, főleg a látványsportok esetében. Ezért hát azok a csapatok is, akik amúgy nyitott világszemléletűek, sem fejezhetik ki mindezt. A politikai oldalak megosztották az embereket, megosztották a társadalmat. Mi abban hiszünk, hogy ez nincs jól, és ezeket a mondvacsinált falakat épp akkor lehet ledönteni, ha oldaltól függetlenül, ha egy egyetemes értékkel egyetértünk, kiállunk érte.

És mi ezt tét nélkül meg is tehetjük – lehet, hogy másnap 10% követőnket elveszítjük, de a létezésünk nem függ tőle. Ezért tesszük is meg. Megértjük, ha másnak nagyobb a tét. Elnézést kérünk, ha bárkinek kára származott az ügyből, még úgy is, hogy nem tagadjuk le, ez az akció számolt azzal, hogy ellenállásba ütközik. Továbbra is hisszük, hogy egy családba tartozunk, ahogy azt is, hogy lehet más a véleményünk. Így van ez jól.

Reméljük, hogy a csapatok azt azért nem bánják, hogy a színeiket még mindig felhasználjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr1516604230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása