a magyar amerikaifutball blogja

Hungarian Football

Hungarian Football

Road to Hidegkuti - 9/5 mérkőzés után

2021. május 30. - hungarianfootball

Újabb hét, és újabb mérkőzés ment le a HFL alapszakaszából. A Cowbells csapatának véget ért az idei bajnokság, a versenyben maradó 3 csapat hátralévő 4 mérkőzése viszont változatos izgalmakat hozhat még, mielőtt kiderül, hogy melyik két csapat játszhatja le a szezon 10. meccsét a Hidegkuti Nándor stadionban.

tabella_hfl_2.png

Öt meccs után, az alapszakasz első körét záró Enthroners-Wolves előtt a döntőbe jutás valószínűsége 81,3% a Koronázóknak, 71,9% a Cápáknak és 46,9% a Farkasoknak. A 6. meccs után ez változni fog: ha a hazaiak nyernek, akkor 95,8% lesz a Fehérvár esélye, 77,1 a Győré, és 27,1% marad a Wolves-nak. Vendégsiker esetén a három csapat teljesen egyenlő állással, körbeveréssel fog állni, így mindhárom csapat esélyét 67%-ban állapítottuk meg (a pontkülönbség számszerűsítésétől egyelőre eltekintettünk).

Fehérvár Enthroners (1–0)

Az Enthroners számára könnyű a képlet: ha mindhárom meccsüket elveszítik, biztos 3. helyen zárnak.

Emellett háromféleképpen is összeállhat az a helyzet, hogy mindhárom csapat egyaránt 2-2-es mérleggel áll az alapszakasz végén (ehhez 1 fehérvári győzelem, 2 vereség, és a Wolves-Sharks meccs ehhez passzoló eredménye kell), itt mind a négy meccs pontkülönbsége fontos lehet (most +21 egy meccs után a mutatójuk). De ha a Wolves-Sharks kedvezően alakul számukra, akkor egy győzelem is alapszakasz 2. helyet és jegyet jelent a Hungarian Bowlra.

Két vagy három további fehérvári győzelem biztos döntőt jelent az Enthroners számára.

Győr Sharks (1–1)

A győrieknek két meccsük van már csak hátra. Ha a Wolves ellen újra győznek, biztos a Hungarian Bowl.

Ha mindkét meccset elveszítik, akkor szorult helyzetben lennének a győriek: csak akkor juthatnak ekkor be a döntőbe, ha a Wolves mindkét Enthroners elleni meccsét elveszti, és a Wolves elleni vereségük 7 pontnál kisebb mértékű.

Amennyiben a Wolves ellen vereséget szenvednek, de az Enthroners ellen sikerül revánsot venni, akkor amennyiben a másik két csapat 1-1 meccset nyer egymás ellen, létrejöhet a már említett hármas holtverseny, ahol pontkülönbség dönt (jelenleg -14 a Sharks mutatója). A másik két csapat bármilyen irányú 2-0-ás söprése esetén viszont vagy egyenes ágon bekerülhetnek 2. helyen a Cápák a döntőbe ezzel az egy hátralévő győzelemmel.

Budapest Wolves (0–1)

A talpon maradt budapesti csapat helyzete a legbonyolultabb, de némileg le lehet egyszerűsíteni:

  • a Győr elleni 7+ pontos győzelem esetén a lehetséges 8 végeredményből 6 esetben biztos a döntőbe jutás, és két esetben a hármas holtverseny döntene, ahol egyelőre jól állnak (-7 most, 7+ pontos győzelemmel számolva + valamennyi). Ebben a szcenárióban a Farkasok esélye elég jó;
  • a Győr elleni 1-6 pontos győzelem esetén már csak 8-ból 5 kimenetel esetén jut biztosan a döntőbe a Wolves, és a hármas holtversenyben is némileg rosszabbul állna a szénájuk;
  • a Győr elleni vereség esetén a lehetséges 8-ból 6 esetben a Wolves 3. helyen zár, egy esetben hármas holtverseny döntene, és egy esetben biztos lenne a 2. hely - ez az utóbbi két szcenárió a Fehérvár elleni oda-vissza győzelem esetén jöhet létre.

Vagyis nagyjából (a hármas holtversenyektől eltekintve) az a Farkasok számára a képlet, hogy vagy oda-vissza győzni kell a Fehérvár ellen, vagy meg kell verni a győrieket, lehetőleg 7+ ponttal, különben nincs döntő. Mindez a most hétvégi meccs tétjét is megalapozza, hisz az egyik opciót egyből kilőheti, és a Sharks ellen győzelmi kényszerbe hozza a Wolves-t, mert a Sharks elleni L és az Enthroners elleni egy L biztos 3. helyet jelent a másik két meccs kimenetelétől függetlenül.

A döntő lehetséges párosításai

A négy meccs 16-féle végeredményét tekintetbe véve a következő párosítások jöhetnek létre:

  • 7,5 esetben Enthroners-Sharks
  • 3,5 esetben Enthroners-Wolves
  • 2 esetben Sharks-Wolves
  • 3 esetben a hármas holtverseny két jobb pontarányú csapata mérkőzik meg egymással

(a 0,5 eset a Sharks-Wolves meccs 7+ vagy 7- arányú vendégsikerén múlik)

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarianfootball.blog.hu/api/trackback/id/tr7816577318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása